Selecteer een pagina
De vorming van files gevisualiseerd.

Het verkeer op de A12 is weergegeven op één dag tussen 16:00 – 18:30 uur, in één rijrichting, op het weggedeelte van 50 -70 km. Het verkeer rijdt “van-boven-naar-beneden”.

De witte streepjes geven de afgelegde afstand aan van een auto gedurende één minuut. In het grijze gedeelte kan men vrij doorrijden, meestal met een snelheid van rond de 100 km/uur. Bij een constante snelheid zijn de streepjes een rechte lijn.

Bij de vorming van file neemt de snelheid af en worden de streepjes gebogen (vertraging). Bij minder dan 50 km/uur begint de filevorming. Deze is zichtbaar gemaakt als de geleurde gebieden, met snelheden van 50 kn/uur (geel) tot minder dan 10 km/uur (paars).

Aan de gebogen streepjes is af te lezen hoe een auto aan de linkerkant een gekleurde gebied inrijdt, dan langzaam er door heen gaan, en er aan de rechterkant weer uitrijdt.

De file beweegt zelf ook, namelijk tegen het verkeer in. Daarom lopen de gekleurde gebieden schuin.

Technisch zijn hier twee verdelingen gesuperponeerd. De snelheidsverdeling van het verkeer is weergegeven als de gekleurde en grijze achtergrond. De dichtheidsverdeling van de voertuigen is weergegeven door de dichtheid van de witte streepjes.