Selecteer een pagina

Na mijn succes met de analyse van de verzekeraarsfraude werd ik gevraagd om in dienst te treden bij dit internationale accountantskantoor. Mijn functie werd Risk Manager en mijn taak was om lastige data klussen op te pakken. De eerste klus kwam al snel. Het is 2000, net na de Millennium wisseling.

Elektriciteit wordt geproduceerd door verschillende nationale en internationale bedrijven. Voor het grootste deel is de behoefte aan elektriciteit lang van te voren bekend en is de productie ervan al contractueel vastgelegd. Voor een kleiner deel is de behoefte onvoorspelbaar. Vraag en aanbod van dit deel wordt afgehandeld op een spotmarkt – een beurs waar gehandeld wordt in dag- of uurprijzen.

hoogspanningsmasten

Hoogspanningsmasten

Tijdens de Millennium wisseling had één van de beursdeelnemers grote verliezen geleden. De biedingen op de sportmarkt zouden zijn gemanipuleerd door een grote concurrent en er werd een grote schadeclaim ingediend. De eigenaar van de spotmarkt gaf ons carte blanche om deze bewering te onderzoeken en liefst te ontzenuwen.

Ik kreeg de leiding over dit project en een klein team. Echter niemand van ons had enige ervaring op dit gebied. We kregen een korte uitleg over Vraag en Aanbod op de Spotmarkt en een dataset van de biedingen. Zoek het maar uit – en liefst zo snel mogelijk. We hadden geen idee waar te beginnen.

Langzaam maar zeker kregen we inzicht in deze markt en in de bewering over de manipulatie. Alle relevante biedingen werden onderzocht op mogelijke manipulaties. Onze conclusie was dat de bewering klopte – de spotmarkt was inderdaad gemanipuleerd.

Vraag- en aanbodcurve

Vraag- en aanbodcurve

Echter onze tweede conclusie was dat de manipulatie alleen effect had op het handelsvolume en geen effect had op de prijzen. De financiële schade van de beursdeelnemer kon niet ontstaan zijn door deze manipulatie. Ze hadden gegokt op de hype van de Millennium wisseling en verloren. De schadeclaim is uiteindelijk ingetrokken.

Het was mijn eerste ervaring met leidinggeven in projecten. Ik voelde me verantwoordelijk voor de opdracht en het team en ik vond het leuk om te doen.