Selecteer een pagina
Amsterdam City Data.

In het Amsterdam City Data project zijn er meer dan 300 data sets beschikbaar gemaakt door de stad Amsterdam. Thema’s zijn o.a. Bevolking, Milieu, Openbare orde, Toerisme, Werk, Wonen en Zorg. Het zijn echte data die een verhaal vertellen over de stad en haar bewoners.

Zo ook van de Brandweer Amsterdam-Amstelland die de gegevens van meer dan 100.000 brandmeldingen in de periode 2005 – 2015 openbaar gemaakt heeft. Van alle meldingen is het type melding, locatie (op buurtniveau), datum/tijd en prioriteit beschikbaar. Dit is een prachtige data set om een aantal verschillen tussen de stadsdelen te illustreren. Deze ruim 100.000 meldingen lijken misschien veel maar het is nog steeds Small Data, geen Big Data.

Waar kijken we naar?

In bovenstaande figuur zijn de Top Vier meldingen per stadsdeel zichtbaar gemaakt. Zo wordt in Stadsdeel Zuidoost de brandweer het meest gebeld voor mensen die in een lift opgesloten zitten. In het Centrum zijn vrijwel geen liften maar raakt er regelmatig iets of iemand in het water. In Stadsdeel Westpoort zijn gaan vaak automatische brandmelders af.

Uit deze figuur blijkt dat ieder stadsdeel weer anders is, ofwel een ander profiel heeft. Zo krijgen we inzicht in wat er in de stad gebeuren kan. De Brandweer kan hier mogelijk weer voordeel bij hebben in haar dienstverlening.

Visualisatie.

Visualisatie is een belangrijke tool in de data science. Het creatieve en associatieve aspect van ons denken wordt erdoor gestimuleerd. Meestal onbewust. Het rationele deel van het denkproces komt daarna. En dat noemen we inzicht.