Selecteer een pagina

Met Bayes in Action wil ik al mijn kennis en ervaring overdragen aan de volgende generatie van managers en onderzoekers. Het is een cursusprogramma waarin praktijkervaring gecombineerd wordt met professionele intuïtie. Met aansprekende demonstraties wordt stap voor stap Inzicht in Data gecreëerd.

Onzekerheid en twijfel zijn een normaal verschijnsel bij de onderzoeker – je bent aan het zoeken. Maar er is ook een gevoel van opwinding en uitdaging – het ontdekken. Ik heb het zelf vaak ervaren. Met helder en logisch nadenken kan je richting geven aan het onderzoek – bijvoorbeeld een doodlopende weg te herkennen en die niet in te slaan.

Bayes-Chasm-700x400

Thomas Bayes

Bij de analyse van data is het verrassend genoeg de Regel van dominee Thomas Bayes (1701 – 1761) die praktische handvatten geeft om de weg niet kwijt te raken. De regel geeft een heldere scheiding tussen data en model. Bij data analyse heeft de onderzoeker kennis die niet in de data zit. Deze kennis cruciaal is voor een goed werkend model en daarmee het succes van het onderzoek.

Door helder, logisch nadenken te oefenen wordt een solide basis gelegd om richting te kunnen geven. Onzekerheid, risico en grilligheid zijn geen bedreigingen meer voor de onderzoeker. Beslissingen en oordelen kunnen beter en rationeler onderbouwd worden door de manager. Met deze cursus wordt je professionele zelfvertrouwen geschoold.

Ik richt me op managers en onderzoekers die ondervonden hebben dat academische studie en onderzoek doen in de dagelijkse praktijk heel verschillend kan zijn. De cursus geeft een overzicht over Bayesiaanse data analyse – hierna kan men zelfstandig verder.

Een oud-cursist vertelde mij onlangs dat hij nog regelmatig aan deze cursus terug dacht en dat hij er veel profijt van gehad heeft.